Kombucha

Zašto je hidratacija važna?

Hidratacija je ključna za ljudsko zdravlje i opšte blagostanje. Voda čini oko 60% telesne težine odrasle osobe, i njen značaj za telesne funkcije je nemerljiv. Svaka ćelija, tkivo i organ u telu zavisi od vode da bi pravilno funkcionisali. Voda igra vitalnu ulogu u mnogim biološkim procesima, uključujući regulaciju telesne temperature, transport hranljivih materija, eliminaciju otpada, podmazivanje zglobova i održavanje zdravlja kože.

Osnovne funkcije vode u telu

• Regulacija telesne temperature: Voda pomaže u održavanju stabilne telesne temperature kroz znojenje i disanje. Kada se znojimo, voda isparava sa površine kože, hladeći telo.
• Transport hranljivih materija: Krv, koja se sastoji od velikog procenta vode, transportuje hranljive materije i kiseonik do ćelija. Voda takođe omogućava apsorpciju hranljivih materija iz hrane u digestivnom sistemu.
• Eliminacija otpada: Voda je esencijalna za eliminisanje otpada iz tela putem urina i fecesa. Bubrezi koriste vodu za filtriranje toksina i otpadnih materija iz krvi.
• Podmazivanje zglobova: Sinovijalna tečnost, koja podmazuje zglobove, uglavnom je sastavljena od vode, omogućavajući glatko i bezbolno kretanje.
• Zdravlje kože: Voda pomaže u održavanju elastičnosti i hidratacije kože, sprečavajući suvoću i pojavu bora.

Znaci dehidracije
Dehidracija se javlja kada telo izgubi više vode nego što unosi. Simptomi dehidracije mogu varirati od blagih do teških, uključujući:

Preporučeni unos vode

Preporučeni dnevni unos vode varira u zavisnosti od faktora kao što su starost, pol, fizička aktivnost, klima i opšte zdravstveno stanje. Opšte preporuke za odrasle su:

• Muškarci: oko 3.7 litara (oko 13 čaša) dnevno.
• Žene: oko 2.7 litara (oko 9 čaša) dnevno.


Ove preporuke uključuju ukupan unos tečnosti iz svih izvora, uključujući vodu, ostale napitke i hranu.

Izvori hidratacije

Pored pijenja vode, možete ostati hidrirani konzumiranjem drugih napitaka i hrane bogate vodom.

Odličan izvor hidratacije: Well Biome Kombucha je fermentisano piće bogato probioticima, vitaminima, mineralima, enzimima, antioksidansima... koje ne samo da hidrira već i podržava opšte zdravlje. Naša Well Biome Kombucha dostupna je u tri osvežavajuće varijante: Fresh Peach, Lemon Tart Cherry i Shine Muscat Grape.

1. Fresh Peach Kombucha: Ova varijanta nudi osvežavajući i blago sladak ukus breskve, savršen za one koji traže voćni napitak sa dodatnim zdravstvenim prednostima.
2. Lemon Tart Cherry Kombucha: Kombinacija limuna i trešnje pruža jedinstven balans kiselosti i slatkoće, idealan za one koji vole intenzivnije ukuse. Ovo piće ne samo da hidrira već i osvežava.
3. Shine Muscat Grape Kombucha: Shine Muscat Grape Kombucha donosi sofisticiran i bogat ukus muskatnog grožđa, savršen za probirljive ljubitelje Kombuche koji žele nešto posebno.

Kako koristiti Well Biome Kombuchu?

Konzumirajte Well Biome Kombuchu 1 do 3 puta dnevno. Pomešajte jedan štapić u 500 ml obične ili gazirane vode, dobro promešajte pre pijenja. Well Biome Kombucha pruža hidrataciju sa dodatnim zdravstvenim prednostima, čineći je idealnim izborom za svakodnevnu konzumaciju.

Elektroliti i hidratacija

Elektroliti su minerali neophodni za održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu. Najvažniji elektroliti uključuju natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum. Oni pomažu u:

Regulaciji nivoa tečnosti: Održavanju ravnoteže između ćelijskih i vanćelijskih tečnosti.
Podršci funkciji nervnog sistema: Omogućavanju prenosa nervnih impulsa.
Održavanju funkcije mišića: Pomoći u kontrakciji i opuštanju mišića.

Hidratacija u različitim životnim situacijama

Fizička aktivnost: Tokom vežbanja gubimo vodu znojenjem. Bitno je piti vodu pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti kako bi se nadoknadili gubici.
Trudnoća i dojenje: Trudnice i dojilje imaju povećane potrebe za vodom kako bi podržale povećanu količinu krvi i proizvodnju mleka.
Starenje: Starije osobe mogu imati smanjen osećaj žeđi i često su u riziku od dehidracije. Važno je da starije osobe redovno piju vodu, čak i kada ne osećaju žeđ.

Razumevanjem važnosti hidratacije i uključivanjem hidratantnih napitaka kao što je Kombucha u svoju dnevnu rutinu, možete podržati svoje opšte zdravlje i blagostanje.
Hydration
X